DRONGO talenfestival: 9 en 10 november in Nijmegen

DRONGO 2018 NL kleiner

Dit jaar vindt de 7e editie van het DRONGO talenfestival plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018 op de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het DRONGO talenfestival is hét jaarlijkse festival waar taal en de rol van taal centraal staat en dé ontmoetingsplaats voor iedereen die ‘iets met taal’ heeft.
Meertalig.nl zal er net als de voorgaande jaren ook weer bij zijn. Kom ook langs! Meer informatie en het programma is te vinden op: www.drongotalenfestival.nl

 

De zomernieuwsbrief van het Europese AThEME-project is uit!

logo atheme2In de 8e editie van de AThEME (Advancing the Multilingual Experience in Europe) nieuwsbrief bevat wederom een rijke hoeveelheid informatie over waar onze onderzoekers en disseminatiepartners zich de afgelopen maanden mee bezig hebben. Zoals altijd bevat de nieuwsbrief allerhande updates van het lopende onderzoek, , disseminatie-activiteiten en nieuws over aankomende evenementen.

AThEME zomernieuwsbrief 2018

 

 

logo atheme

 


in beeld en geluid

Het Europese onderzoeksproject AThEME (Advancing the Multilingual Experience in Europe) bevindt zich dit jaar (2018) in het afsluitende jaar en er is inmiddels een groot aantal publicaties verschenen. Ook hebben we een aantal filmpjes opgenomen waarop AThEME-onderzoekers zelf vertellen over het onderzoek dat ze doen: http://www.atheme.eu/dissemination/videos/

TALES@home – digitale tool om meertaligheid binnen gezin te stimuleren

Op dinsdag 8 mei 2018 is in Brussel de digitale tool TALES@home (Talking About Language and EmotionS at home) gepresenteerd. Het is het eindproduct van het Europees project dat werd geleid door FoyerDe app is bedoeld voor professionals (logopedisten, leerkrachten, ouders/verzorgers) die het kunnen gebruiken om meertaligheid binnen een gezin te stimuleren. De nadruk ligt hierbij op de taalattitudes. Meer informatie is te vinden op www.talesathome.eu]

Kletskoppen Kindertaalfestival: 28 oktoberlogo_kletskoppen_festival

Hoe werkt dat eigenlijk, leren praten? Tijdens het Kletskoppen kindertaalfestival op zaterdag 28 oktober in Nijmegen leren kinderen het spelenderwijs. Een wetenschapsdag voor het hele gezin, vol leuke experimentjes, demonstraties en interactieve lezingen over kindertaal. Laat je verrassen door het veelzijdige taalonderzoek van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute for Psycholinguistics. Meertalig.nl is ook aanwezig op dit festival!

 

 

 

Handreiking PO-Raad biedt nieuw perspectief op (en voor) meertaligheid en integratie

Op 20 maart presenteerde de PO-Raad de handreiking “Ruimte voor nieuwe talenten. Keuzes rond nieuwkomers op de basisschool”. Hierin staan onder andere aanbevelingen voor hoe de school de moedertaal van nieuwkomersleerlingen kunnen gebruiken als opstapje voor het leren van Nederlands én andere vakken. De handreiking bevat vele praktische voorbeelden en tips voor het omgaan met meertaligheid in de klas. De handleiding is hier te bekijken: handreiking ‘Ruimte voor nieuwe talenten’. 

 

‘Speakaboo’ – Een screening-tool spraakontwikkeling voor meertalige kinderenSpeakaboo

Kentalis heeft, samen met Shosho, een nieuwe App uitgebracht:  Speakaboo. Speakaboo is een screening-tool voor logopedisch onderzoek naar de spraakontwikkeling in de moedertaal van het kind.  Als logopedisten de spraakontwikkeling willen beoordelen in een taal die ze zelf niet spreken, hebben ze een probleem. Ze spreken zelf de taal vaak niet en hebben geen testen in verschillende talen beschikbaar. Speakaboo helpt daar bij.

Kijk voor meer informatie op: www.speakaboo.io (Engelstalig)