Laat uw kind een taalcursus doen

Geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar

Wellicht is uw kind wat onzeker over zijn/haar taalniveau in de thuistaal. Of u gaat emigreren en u wilt uw kind zich vast laten voorbereiden op de taal die in het andere land gesproken wordt. Extra taalondersteuning kan geboden worden door een kindertaalcursus. Hierin wordt de taal stap voor stap uitgelegd. Wellicht biedt een dergelijke cursus wat structuur binnen de taalverwerving van uw kind.

Tip voor ouders
Het enige wat u hoeft te doen is een geschikte cursus bestellen voor uw kind. Er zijn verschillende internetsites waarop dat kan. De cursussen beloven de kinderen op een leuke en innovatieve manier te ondersteunen bij het verbeteren van hun taalvaardigheid.

Houd u er wel rekening mee dat deze cursussen bedoeld zijn voor kinderen zonder enige voorkennis van de taal. Het kan dus zo zijn dat uw kind al dingen aangeboden krijgt die het al lang weet. Dit is natuurlijk niet verkeerd, aangezien kinderen zo merken hoeveel ze al kunnen. Maar in de cursusworden vast en zeker ook zaken behandeld waar het kind nog geen kennis van heeft. Zo kunnen er onderwerpen zijn die in de thuissituatie niet op een natuurlijke manier ter sprake komen. Denk bijvoorbeeld aan woorden rond het thema ‘openbaar vervoer’ of ‘het strand’.

Ook kan een cursus het kind steun bieden bij onzekerheid. Wellicht zit uw kind in de zogenaamde ‘stille periode’ en zegt het niets in één van beide talen. Op zo’n moment kan een kindertaalcursus houvast bieden voor uw kind.

Benodigdheden
De kindertaalcursussen zijn meestal bedoeld om op de computer te doen. Het is dus belangrijk dat uw kind af en toe beschikking heeft tot een computer.

Variatiemogelijkheden
Het kan ook leerzaam zijn om uw kind (met voorkennis) de taalcursus te laten doorlopen met een vriendje of vriendinnetje (zonder voorkennis). Het uitleggen van deze taal aan de ander is een goede manier om het zelf ook beter te begrijpen. Daarnaast is het natuurlijk een opsteker voor uw kind om in de gaten te hebben dat het iets weet wat zijn/haar vriend(innet)je niet weet.

Zoals gezegd: een andere toepassing van een kindertaalcursus is als voorbereiding op emigratie. Zo kunnen kinderen alvast de basis van de nieuwe taal leren en worden ze niet totaal ‘ondergedompeld’.

 

Hier vindt u elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Reageer ook!