Lees anderstalige boeken voor

Geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 jaar

Om de taalvaardigheid van je kind te bevorderen, is het goed om regelmatig voor te lezen. Voor ouders met een andere taalachtergrond dan het Nederlands kan het nog wel eens lastig zijn om geschikte voorleesboekjes te vinden. Toch is het de moeite waard om boeken te zoeken in een andere taal dan Nederlands.

Tip voor ouders

Er zijn verschillende anderstalige boeken in omloop die erg leuk zijn voor ouders om aan hun kind(eren) voor te lezen.

Een voorbeeld hiervan is het boek ‘Mijn Huis, Jouw Huis’, geschreven door onder anderen Annie M.G. Schmidt. Dit is een viertalig boek, namelijk Nederlands, Engels, Hebreeuws en Arabisch. In dit boek maken kinderen kennis met verschillende generaties uit verschillende culturen. Het boek is geïllustreerd door Fiep Westendorp (bekend van Jip & Janneke en Pluk van de Petteflet). Tot slot bevat het boek een talenspel, recepten uit verschillende culturen en een cd van Dikkertje Dap in vier talen!

Een ander voorbeeld van een meertalig boek is ‘Ik zag twee beren’, geschreven door de Vlaamse schrijfster Gerlinde Gillissen, in samenwerking met kunstenaar Marcel Witte. Er wordt in dit geval gebruik gemaakt van de talen Nederlands, Turks en Frans.

In de eerste plaats is dit boek geschreven om kinderen te laten genieten van de mooie illustraties en van een verhaal dat in hun thuistaal wordt voorgelezen door (bijvoorbeeld) hun ouders. Daarnaast is dit boek ook nog eens een stimulans voor taalontwikkeling in één, twee of alle drie de talen. Bijvoorbeeld, een ouder kan het verhaaltje voorlezen in het Turks, terwijl de Nederlandse oppas het kind een andere keer uit dit boek voorleest. Zo krijgt het kind het verhaal in beide (of met het Frans erbij: alle) talen te horen, een goede manier van taalstimulering.

Andere aanbevelingen

Vliegende olifanten’ van Ivo Kobas en Senad Alic. Een kinderboekje in 4 talen, Bosnisch, Duits, Nederlands en Engels.

De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister. Een voorleesboek voor jonge kinderen, verkrijgbaar in onder andere Nederlands-Arabisch (ISBN 9055791318) en Nederlands-Turks (ISBN 905579130X).

King Akbar and the poor Brahmin’ van Champaka Basu. Vietnamees-Engels voorleesboek (ISBN 0 233 982469).

Noot van de redactie: Je kan anderstalige boeken zoeken via de website Leesplein van de bibliotheek. Neem ook eens een kijkje bij bijvoorbeeld  nik-nak, Buro Extern en Language Lizard. Meer tips zijn welkom op: redactie (@) meertalig.nl.

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!