Maak zelf een memoryspel

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Kinderen spelen graag spelletjes. Behalve dat het spelen ervan voor plezier zorgt, kunnen bepaalde spelletjes ook nog eens leerzaam zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf een memoryspel maken om de woordenschat van uw kind in zijn/haar moedertaal te vergroten.

Tip voor ouders

Het doel van memory is om twee dezelfde kaartjes bij elkaar te zoeken. U kunt zelf bepalen uit hoeveel setjes kaarten uw spel bestaat.

Voor jonge kinderen maakt u minder kaartjes dan voor de al wat oudere kinderen.

Ook al is het niet noodzakelijk om gedurende het spelletje te praten, toch is dit wel goed om te doen. Benoem bijvoorbeeld de afbeeldingen op de kaartjes die u omdraait. Zo wordt uw kind blootgesteld aan de taal en de kans is groot dat het u zal nadoen.

U zult versteld staan hoe goed het geheugen van uw kind is. Als u samen memory speelt, dan zult u vaak meemaken dat uw kind het spelletje van u wint. Dat maakt het voor uw kind natuurlijk extra leuk om te spelen!

Er zijn verschillende manieren uw eigen memoryspel maken. De moeilijkheidsgraad verschilt hierbij ook. De setjes kaarten kunnen bijvoorbeeld als volgt aan elkaar gekoppeld worden:

Een kaartje met een plaatje en het woord in de ene taal + een kaartje met het plaatje en het woord in de andere taal.

Een kaartje met een plaatje + een kaartje met het woord in de taal waarmee u uw kind wilt laten oefenen.

Een kaartje met het woord in de ene taal + een kaartje met het woord in de andere taal.

De eerste manier is voor het kind het gemakkelijkst om te spelen, aangezien het nog niet noodzakelijk is de tekst te begrijpen. Wel moet het kind oud genoeg zijn om te kunnen lezen. Bij de tweede manier wordt woordenschat al belangrijker en bij de derde mogelijkheid ligt de nadruk compleet op kennis van woorden.

Benodigdheden

Om zelf dit spel te maken heeft u (bij voorkeur) stevig karton nodig, zodat de kaartjes niet snel stuk gaan. Verder heeft u een printer nodig om de plaatjes die u wilt gebruiken uit te printen. Of u knipt de plaatjes uit verschillende tijdschriften. Natuurlijk kunt u uw kinderen zelf ook plaatjes laten zoeken of tekenen!

De tekst kunt u op de computer bij de plaatjes typen, maar u kunt de woorden uiteraard ook met de hand op de kaartjes schrijven.

Variatiemogelijkheden

U kunt uw kind dit spel ook met andere kinderen laten spelen. Het kan dat die andere kinderen dezelfde taalachtergrond hebben als uw kind, maar dat is niet noodzakelijk. De eerste versie is bijvoorbeeld toegankelijk voor kinderen die niet meertalig zijn, omdat zij ook alleen naar de plaatjes kunnen kijken.

 

Hier vindt u elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.