Maak je eigen kwartetspel

 Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Kinderen spelen graag spelletjes. Behalve dat het spelen ervan voor plezier zorgt, kunnen bepaalde spelletjes ook nog eens leerzaam zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kwartetten met kaarten waarop alleen plaatjes staan. Tijdens het spelen moeten vragen aan de tegenstander(s) gesteld worden. Op deze manier wordt de taalvaardigheid van je kind vergroot.

 

Tip voor ouders

‘Kwartet’ is een kaartspel voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Door elkaar te vragen om bepaalde kaarten moeten de spelers proberen zoveel mogelijk kwartetten (setjes van vier kaarten uit een bepaalde categorie) te verzamelen. Het kind heeft zijn/haar taalvaardigheid dus nodig om het spel te kunnen spelen. Probeer dit als ouder ook te stimuleren!

Het aantal kwartetten in een spel kan variëren van acht tot twintig. Door meer kwartetten in het spel op te nemen kan dus ook de moeilijkheidsgraad aangepast worden aan de leeftijd van de spelers.

Naast de kant-en-klare kwartetspellen kan je zelf natuurlijk ook de kaartjes maken. Het voordeel hiervan is dat je categorieën kan maken waarbij woordenschat vereist is die je kind nog niet onder de knie heeft. Je kan op internet geschikte plaatjes zoeken, maar denk ook eens aan foto’s van bijvoorbeeld de ‘grandparents’ of ‘uncle & aunt’ van het kind. Voeg alle plaatjes samen tot kwartetkaarten in een tekstverwerkingsprogramma, print dit uit en plak de kaarten op stevig karton.

Vind je dit te veel werk, dan bestaat er ook een bedrijf waarbij je jouw eigen kwartetspel met foto’s kan laten maken. Je gebruikt de foto’s van je keuze voor op de kaarten en je verzint er je eigen tekst bij. Kijk voor meer informatie op de site van ‘Kwartetcadeau’.

Benodigdheden

Kant-en-klare kwartetspellen zijn in speelgoedwinkels te koop. Ze zijn beschikbaar in verschillende thema’s. Als je zelf een kwartetspel wilt maken heb je geschikte plaatjes nodig (te vinden op internet), een printer en stevig karton.

Als je het spel via het bedrijf wilt bestellen, dan heb je minstens 32 foto’s of plaatjes nodig, aangezien het standaard spel bestaat uit 8 kwartetten. Je kan dit echter uitbreiden naar 12 kwartetten (48 kaarten).

Variatiemogelijkheden

Gebruik voor jonge kinderen niet te veel kwartetten in één spel, anders wordt het te moeilijk. Voor oudere kinderen is het juist leuker om wel wat meer kwartetten te gebruiken.

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!

{fcomment id=139}