Nadelen

Meertalig opvoeden is goed voor je kind en heeft heel veel voordelen: cognitieve voordelen en sociaal-emotionele voordelen. Maar zijn er ook nadelen?

Er zijn géén nadelen voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen raken niet in de war van meertaligheid. En meertalige kinderen doen het ook niet slechter op school. Het is zelfs omgekeerd: als meertalige kinderen al hun talen veel en vaak horen, hebben ze juist een voorsprong op school. 

Wat wel een nadeel kan zijn: veel mensen weten heel weinig over meertalig opvoeden. Die mensen kunnen kritiek hebben op uw keus. Als u bijvoorbeeld op het schoolplein Turks praat met uw kind, of Mandarijn-Chinees, dan kunnen andere ouders zich daar aan ergeren. Misschien zegt de leerkracht, zelfs, dat u beter alleen Nederlands kunt praten. Want leerkrachten weten ook niet altijd alles. Die kritiek kan moeilijk zijn, voor u maar ook voor uw kind. Het doet best een beetje pijn als andere mensen uw moedertaal niet belangrijk vinden. Terwijl ze andere talen, zoals Engels en Frans, juist wèl belangrijk vinden. Het kan dan ook gebeuren, dat uw kind niet meer zo’n zin heeft om de moedertaal nog te spreken. (Lees er meer over bij: ‘geen zin’-periodes.) Het is dus belangrijk dat u sterk in uw schoenen staat! Als ouders hun kind meertalig willen opvoeden, dan vraagt dat veel kracht en energie. Gelukkig zijn er veel manieren om de meertaligheid leuk te houden, zie: motivatie. En als mensen u kritiek geven op de meertalige opvoeding, wijs hen dan gerust op deze website Meertalig.nl.